
هر آنچه از طرز تهیه آش بهاری باید بدانید
1. آش ساده بهاری
مواد لازم تهیه آش بهاری
حبوبات:
· نخود: ½ پیمانه
· لوبیا چیتی یا قرمز: ½ پیمانه
· عدس: ½ پیمانه (از شب قبل خیس شود)
سبزی آش بهاری (تازه و معطر):
- تره، گشنیز، اسفناج، برگ چغندر، شوید (ترکیبی حدود ۵۰۰ گرم)
دلخواه: برگ سیر تازه یا برگ پیازچه هم میشود اضافه کرد.
دیگر مواد:
· پیاز: ۲ عدد بزرگ
· سیر تازه یا خشک: ۴ حبه
· برنج یا بلغور گندم: ½ پیمانه
· سبزی کوهی یا محلی (دلخواه و بسته به منطقه)
· نعناع خشک، زردچوبه، نمک، فلفل سیاه
· کشک یا دوغ محلی (برای سرو – اختیاری)
طرز تهیه گام به گام آش بهاری
ابتدا نخود، لوبیا و عدس را چند ساعت بخیسانید و بعد از شستن نخود و لوبیا را بگذارید تا بپزند. عدس را جداگانه بپزید(عدس زود میپزد نباید با سایر حبوبات زود برای پختن ریخته شود). یک عدد پیاز را خلال و طلایی کنید. مقداری از آن را برای تزیین کنار بگذارید. حالا کمی سیر و زردچوبه اضافه کنید و تفت دهید تا عطر آن دربیاید. سپس بلغور گندم یا برنج را به حبوبات اضافه کرده، شعله را کم کنید و اجازه دهید با حرارت ملایم بپزند و آش لعاب بیندازد.
وقتی برنج یا بلغور نرم شد، سبزی آش خردشده را اضافه کنید. حدود ۳۰–۴۵ دقیقه با شعله ملایم بپزد تا جا بیفتد. در اواخر پخت، عدس، نمک، فلفل و ادویهها را اضافه کنید. در بعضی مناطق این آش را با دوغ میل میکنند. توجه داشته باشید که طعم آشهای بهاره معمولا بیمزه است و نباید طعم شوری یا ترشی آن غالب باشد. برای تزیین میتوان از نعناداغ و پیازداغ استفاده کرد. اگر میخواهی سبکتر شود، میتوانید بهجای کشک، با آبغوره یا آبلیمو طعمدهی کنید.
نکات طلایی آش بهاری
- طعم آش بهاری به تازگی سبزیها بستگی دارد.
- اگر از سبزیهای محلی مثل «کنگر»، «غازیاغی» یا «بابونه» استفاده کنی، عطر و خاصیتش چند برابر میشود.
- برای سبکتر شدن، از روغن کم و دوغ بهجای کشک استفاده کنید.
- این آش معمولاً بدون گوشت پخته میشود، ولی برخی مناطق گوشت چرخکرده قلقلی هم اضافه میکنند.
2. آش بهاری خرفه
مواد لازم
· یک پیمانه لپه
· روغن کنجد به میزان لازم
· نمک، زردچوبه، فلفل، زنجبیل، ادویه کاری به میزان لازم
· پیاز خرد شده یک عدد بزرگ
· خرفه ۵۰۰ گرم
· برگ چغندر ۵۰۰ گرم
· آرد سبوس دار جو یک و نیم پیمانه.
طرز تهیه آش بهاری خرفه
· حبوبات را از قبل خیس می کنیم.
· خرفه و برگ چغندر را خرد کرده و مدتی با آب کم و مقداری نمک می پزیم.
· لپه را با آب و مقداری زردچوبه می پزیم.
· مدتی که از پخت لپه گذشت، عدس را به آن اضافه کرده و با حرارت ملایم کاملاً پخته و به مواد قبلی اضافه می کنیم.
· پیاز را با روغن کنجد و کمی زردچوبه، ادویه، زنجبیل و فلفل تفت می دهیم و به آش اضافه می کنیم.
· آرد جو را با دو برابر آب مخلوط کرده و از صافی رد می کنیم.
· سپس عصاره آن را به بقیه مواد اضافه می کنیم.
3. آش گوجهسبز
مواد لازم آش گوجهسبز
· ۷۵۰ گرم گوجهسبز
· ۳۰۰ گرم گوشت چرخكرده
· یك كیلوگرم سبزی آش
· ۲ پیمانه بلغور گندم
· یك پیمانه لوبیا قرمز
· یك پیمانه عدس
· ۳ قاشق سوپخوری نعنا خشك
· نیم كیلوگرم پیاز
· نمك و فلفل
· روغن مایع
طرز تهیه آش گوجه سبز
· لوبیا قرمز را در یك كاسه آب به مدت ۲۴ساعت خیس کنید. بلغور و عدس را نیز به صورت جداگانه در آب به مدت یك ساعت خیس كنید.
· یكی از پیازها را پوست بكنید و پس از خرد كردن، در تابهای حاوی مقداری روغن داغ شده، بریزید تا نیمهسرخ شود. سپس گوشت چرخكرده را به پیاز اضافه كنید و همراه با آن تفت دهید. اضافه كردن كمی نمك و فلفل به گوشت را نیز فراموش نكنید. در تابه را بگذارید تا گوشت همزمان با سرخ شدن بپزد. در این فاصله زمانی، بقیه پیازها را پوست كنده به صورت خلالی خرد كنید.
· یك قابلمه بزرگ مخصوص آش آماده كنید و در آن كمی روغن بریزید و روی شعله اجاقگاز قرار دهید. پیازهای خلالیشده را داخل روغن سرخ كنید و بعد یك قاشق از نعنای خشك را نیز در روغن تفت دهید. البته پیش از آن، كمی از پیاز داغ را برای تزیین روی آش بردارید. حالا لوبیا را همراه دو لیوان آب اضافه كنید و بگذارید نیمپز شود. پس از آن، عدس و بلغور را اضافه و صبر كنید تا این حبوبات هم نیمپز شوند.
· در فاصله زمانی لازم برای پخت حبوبات، سبزی را پاك كنید و پس از شستن، به صورت درشت خرد كنید. بعد از اینكه همه حبوبات نیمپز شدند، سبزی را همراه دو لیوان آب جوشیده به غذا اضافه كنید.
· گوجهسبزها را شسته و چوب آنها را جدا كنید. بعد از اینكه سبزی پخته شد، گوجهها را همراه گوشت چرخكرده سرخ شده به آش اضافه كنید. در این مرحله، حرارت را كم كنید و اجازه دهید تا آش كاملاً جا بیفتد.
· در پایان در تابه كوچكی مقداری روغن بریزید و روی حرارت قرار دهید تا داغ شود. سپس ۲ قاشق باقیمانده نعنا خشك را در آن تفت دهید. حالا روی آش را با نعنا داغ و پیاز داغ تزیین كنید.